X
X
X
X
X
X
X
data
Location:
Albuquerque, New Mexico
3,500 s.f. private residence

Project Team:
Architect: Jon Anderson
Tim Christ, JAA
General Contractor: Kenderdine Construction

Awards:
AIA New Mexico Citation Award
AIA New Mexico Home Tour

Project Status: Built
Photographs by Kirk Gittings and Jon Anderson
Project Narrative:

This project is located in Albuquerque's close-in north valley area just east of the Rio Grande River. The 1-1/2 acre lot was formerly an alfalfa field which was later subdivided and borders an active 'acequia' or irrigation ditch. A husband and wife doctor couple with a 10 year-old son wanted a house that blended with the rural character of the site while taking advantage of the views and sun orientation. Their interest in traditional Japanese architecture and culture influenced the design as well as the integration of their vast collection of recreational equipment.

The house stretches out on the site and includes a 31 foot tall stair tower, a traditional Japanese Tea House, garage space for 5 vehicles, and room for a future lap swimming pool and Koi pond. The 3400 square foot house has a second floor Master Suite and a third floor observation level at the top of the tower. The house turns on the site to capture mountain views from the living room and kitchen and to get a direct solar exposure for the bedroom wing and future lap pool.

Guests enter the house through a "genken" with a window looking out into the garden and a bench and storage area for removing shoes as one enters. The entry leads to a two-story living area with an open kitchen at the south end. A large area of glass looks east to capture morning sun and distant views of the Sandia mountains. A corridor leads to the son's bedroom and a guest room. A stair tower made from sandblasted concrete block leads to the master bedroom and up to the observation level. A traditional Japanese tea house sits by itself to the east of the main house. The layout is based on a 4 1/2 "tatami" mat room and also has a small entry and bathroom area. The "shoji" screen on the south side is a double-glazed Kawneer sliding glass door with horizontal divisions to mimic traditional Japanese design. The Tea House is a private meditative space and doubles as a guest house.