X
X
X
X
X
X
data
Location:
Taos, New Mexico
5,884 s.f. private residence

Project Team:
Executive Architect: Jon Anderson
Design Architect: Antoine Predock
Project Manager: Jarrod Arellano
General Contractor: Ian Forsberg General Contractor

Project Status: Built
Photographs by Kirk Gittings
Project Narrative:

The Des Montes plain stretches westward from the southern Sangre de Cristo Mountains. A grey-green blanket of sage foregrounds near and distant peaks. Anchored within this unobstructed panorama, the Sage House organizes formal and programmatic elements along a simple arc that directs the experience of the house outwards. A sloping roof, punctuated with zones of trellis, parallels the slope of the land, alternatively compressing space to focus views out or to define an internal volumetric condition.  The courtyard is sheltered from prevailing southwestern winds with walls, orchard and an earth berm that completes the inscribing arc.

Approach to the house is along the east-west axis aligned with Vallecito Peak. The trellis shaded entry sequence begins through a gated opening at the end of the courtyard wall. Passage into a landscaped courtyard leads to the east entry which is aligned with the winter solstice sunrise. The major spaces in the house are organized with sliding glass doors accessing a series of protected interstitial outdoor spaces.

For more info, visit http://www.predock.com/SageHouse/sage.html
in association with ANTOINE PREDOCK ARCHITECT